Да подобрим имунитета си.



В забързаното ни ежедневие често не успяваме да се храним здравословно (да не говорим, че повечето от нас даже забравят за храна, докато не прегладнеят.) За да изглеждаме добре е важно да обърнем внимание на здравето си. Как да подпомогнем имунната си система?
Имунитетът (imunnis) е устойчивостта на организма срещу различните  патогенни фактори на заобикалящата го среда. Той представлява сложна и  финно балансирана система, която се е изграждала и усъвършенствала в  продължение на милиони години еволюция.  Основната функция на имунитета е да защитава организма от вируси, бактерии, паразити, гъбички и пр. болестотворни организми, които могат да му навредят.
Храненето е основната база за добро здраве. То не е единствен, но е изключително важен фактор за поддържане на имунната система на организма. Класическите принципи на храненето са основата и на съвременното здравословно хранене. Човек трябва да се храни в умерени количества, но с много разнообразни храни.


Нека поговорим за храните, с помоща на които може да се укрепи устойчивостта на организма срещу заболяваня.
Ядки и семена












Те са един от най-добрите натурални източници на амино- и мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на имунната система. За вегетарианците ядките са чудесен заместител на месото и другите животински продукти. Например бадемите съдържат витамин Е, който е гаранция за силен имунитет, може да предотврати риска от простуди и инфекции на горните дихателни пътища.
Лененото семе съдържа алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини и фитоестрогени, наречени лигнани – всички тези съставки са важни за имунния отговор.

Пчелен прашец и прополис
Пчелният прашец е източник на мастни киселини, които участват в производството на ензими и други хранителни елементи, укрепващи имунната система. Прополисът притежава широк спектър на въздействие върху всички органи и системи на организма. Основното му свойство, което се използва широко в медицинската практика, е бактерицидно и бактериостатично. Прополисът е способен да намали активността и да унищожи широк спектър от микроорганизми, сред които тумори, вирусите на грип и хепатит, гъбички. При това прополисът унищожава и извежда от организма чуждите клетки, а остава непокътната собствената микрофлора на организма. Затова при използването на прополис не страда чревната флора, за разлика от прилагането на антибиотици, които не са добри помощници за сиен имунитет.
 Чесън  


Той не само добавя невероятен аромат и вкус към храната, но също така помагана имунната система да се подобри чрез увеличаване на производството на бели кръвни телца, за да се справи организма с всякъкъв вид инфекции. Чесънът е естествен антибиотик, в миналото е използван за лечениена тиф, холера, чума. Всички лукови растения съдържат голямо количество сулфиди, които унищожават бактерии и гъбички. Именно на тях се дължи антимикробното действие на чесъна.

Плодове и зеленчуци

Сурови плодове и зеленчуци, най-вече цитруси, особено киви, ягоди, броколи, чушки, домати,  картофи – те изобилстват с витамин С. Приемането на витамин С е един от начините за повишаване на имунитета и много хора считат, че могат да засилят защитните сили на организма само по този начин. Това също е грешка. Засилването на имунитета не е толкова просто и се нуждае от комплексен подход. Приемането на витамин С ще подпомогне този процес, но в никакъв случай няма да е достатъчно. Освен от него организмът ни се нуждае и от други елементи като антиоксиданти, бетакаротини, витамин Е, В6, цинк, селен, желязо и др. С тези елементи също трябва да се внимава и да не се прекалява.
Наблегнете на употребата на ябълки, кайсии, киви, грейпфрут, арония, касис, ягоди, боровинки, сушени сливи, стафиди, тиква.
Отличниците сред зеленчуците за добър имунитет са: червено цвекло, моркови, зеле, ряпа,червени чушки, домати, броколи, тиквички  картофи.

Кисело млечни продукти

Според някои изследвания пробиотиците, съдържащи се в натуралното кисело мляко, скъсяват продължителността на настинката с близо 2 дни. Много кисели млека имат етикет, според който са полезни за храносмилането и могат да стимулират имунитета. Но всъщност не всички бактериални щамове притежават тези качества. Засега е научно доказано само за щамовете Lactobacillus casei и Lactobacillus reuteri, че предпазват от настинка, подобряват имунитета и съкращават продължителността на боледуването.

Месо

Червено месо  едно от най-ефективните средства за укрепване на имунитета, но е необходимо да се знае мярката. На ден са достатъчни 100 г червено месо, което трябва да бъде постно, с минимално съдържание на мазнини. Червеното месо е основен източник на цинк в организма. Дефицитът на цинк увеличава риска от различни инфекции. Цинкът също отговаря за изработването на червените кръвни клетки в организма, необходими за борбата с бактериите и вирусите.

Морски дарове

Повечето от нас, когато стане дума за морски дарове, се сещат за полезните омега-3 мастни киселини. Но морските дарове са богати и на селен, който е мощен антиоксидант. Изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, е установило, че диетата, богата на селен, засилва имунният отговор на тялото и води до повишено функциониране на белите кръвни телца (В-лимфоцитите и вероятно Т-клетките). Затова е добре да включим и разнообразни морски дарове към обичайните храни.

Гъби

За да може организмът да се бори с атакуващите го инфекции, той трябва да получава храни, които могат да повишат активността и да усилят синтеза на бели кръвни клетки. Гъбите са именно такава храна. Съществуват различни видове гъби, които могат да се включат в различни рецепти. Осигурете си поне веднъж седмично присъствие на гъби в менюто.

                                                                                
 Подправки

Полезната храна може и трябва да бъде и вкусно приготвена. Използвайте тези подправки - къри, куркума, джинджифил, кориандър, розмарин, мащерка, индийско орехче, които не само ще придадат изключителен вкус на храната ви, но и ще стимулират функционирането на имунната система.

Джинджифилът е известен с мощните си имуностимулиращи свойства. Ефикасен детоксикатор с мощно противовъзпалително действие. Извежда отровите от тялото чрез потта. Поддържа нормалното състояние на дихателните пътища.

Лечебните свойства на копривата са известниот хиляди годининасам. Пречиства кръвта и подобрява обмяната на веществата. Действа силно тонизиращо и освежаващо. Много добър източникна хлорофил. Съдържа флавноид, наречен кверцетин, който притежава противовъзпалителни свойства.

Вода

Осигурете си 8 до 10 чаши вода на ден. Това ще предотврати натрупване на различни метаболити и отпадни продукти в организма и ще поддържа функцията на всички органи и системи.

Чай

Чаят съдържа аминокиселини, които подпомагат имунната система и я поддържат силно активна. Това се дължи на определена съставка, L-теанин, която присъства във всички видове чай.  Различните видове чай са препоръчителни особенно чаят от шипки.

Движение

Движението е в основата на доброто здраве – не само защото укрепва имунитета, но и намалява нивата на стреса (два важни елемента за доброто ви здравословно състояние. Ключът за успех тук е да не залагате на епизодично „раздвижване”, а да спортувате регулярно, 2-3 пъти седмично, но без да се претоварвате. Дори 20 минути джогинг дневно стимулират и подобряват работата на сърцето и имунитета.
Превенцията е винаги по-добра мярка, отколкото лечението, така че защо да не инвестирате предварително в своето здраве.


Добро настроение и позитивизъм

Смехът винаги е смятан за най-доброто лекарство и това не е случайно. В действителност, науката е доказала, че всяка клетка в тялото притежава рецептори за произведените вещества (ендорфини) в моментите, които сме щастливи и се смеем. Всяка клетка се повлиява от това, как се чувстваме, поради което първата защита от болестите ни е щастие.
За да сме здрави влияе и психическата ни настройка, така, че бъдете добронамерени и позитивни в мислите и действията си!

Коментари