Най-излишният товар на света е мнението на другите за теб! Изхвърли го!


Най-излишният товар на света е мнението на другите за теб! Изхвърли го!


  
Ако искаме да живеем щастливо, трябва да се научим, да не обръщаме внимание на мнението на хората за нас. Защо трябва да плащаме данък „обществено мнение”?
 Трябва да осъзнаем, че търсенето на външно одобрение само ни пречи, защото така живеем собствения си живот съгласно очакванията на другите.Това може да доведе до сериозни проблеми със самочувствието ни и до липса на щастие.  Единствените, които могат да кажат и покажат кое е възможно и на какво сме способни, сме ние самите. В крайна сметка, щастието се състои просто в това да живеем живота си по свой собствен начин, според собствените си ценности.
 Преценките на другите какви сме, и кои сме, най-често са неверни. Животът си е наш, затова ние решаваме по кой път да тръгнем. Можем да се вслушваме в близките си, но дори и това не трябва да е нещо, което правим често.
  Мнозина нямат лична оценка за себе си, която е независима от мнението на околните. Такива хора, често се опитват да се нагласят към околните, когато попаднат в нов приятелски кръг. Те променят цялата си личност, само и само да се  харесат на околните. Това е ужасно и жалко, защото все пак сме създадени да бъдем различни, и в това е ключът към успеха на всеки от нас -неговата уникалност! Всеки има късмета да притежава нещо различно от останалите, от което не бива да се срамува, а напротив, с което трябва да се гордее.Човешко е да имитираш други хора, и често забелязваме че наши познати копират стила на обличане, прическата и маниера на поведение на свои познати или някоя знаменитост. Но в крайна сметка всичко, което можем да бъдем е… себе си.
 Ако някой ни види в правилната светлина и се държи добре с нас, ние ще се чувстваме комфортно с личността си. Ако ли не, ще смятаме, че нещо не ни е наред, но да не забравяме, че хората ни преценяват въз основа на цял океан от влияния, свързани със собствените им преживявания – оценките им нямат нищо общо със самите нас. Истината е, че оценката на другите за нас, е проекция на техните собствени виждания и разбирания за света! 
 Когато позволим мнението на другите да ни обиди, това означава, че ние самите мислим тези неща за себе си
А колко по-хубав и лесен е животът, когато сами дадем  оценка на себе си!  Изграждайки си лична самооценка, ние си даваме сметка за недостатъците си, но важно е да ги приемем! Да приемем, фактът, че не сме перфектни, и че не можем да се харесаме на всички, че не всички одобряват това, което правим и това, което сме!
Оценка, която показва истинската ни същност. Оценка чрез, която се учим да приемаме слабите си страни, но и да се примиряваме с тях! Или пък не!

 Това, което някой си мисли за нас може да е съвсем далеч от истината. Ако някой формира мнение за нас на базата на повърхностни неща, негова, а не наша работа е да поправи гледната си точка на базата на по-обективна и рационална информация. Оставете на другите да се занимават с това – ако изобщо имат някакво мнениеJ.
 Не трябва да се поддаваме на влиянието  на негативни личности, които чрез обидни думи успяват да ни натъжат и демотивират. А понякога дори въображението ни започва да работи срещу нас, в случаи когато мислим, че сме разстроили някого, когото не сме, или че някой ни смята за глупав и т.н.


Трябва да свикнем да се чувстваме комфортно, без да се интересуваме, какво мислят другите за нас. Да изхвърлим от съзнанието си мислите за тяхното мнение, защото животът е кратък, а колкото и да искаме и да се стараем никога не може да угодим на всички. Затова трябва да живеем живота си без да се натоварваме излишно с чуждото мнение!



Коментари